Peugeot 205

Favoriete auto’s ontstaan, net als favoriete muziek en lievelingseten, vaak uit jeugdherinneringen en krijgen vanuit dat sentiment soms meer liefde dan ze eigenlijk waard zijn. De Peugeot 205 staat daardoor bij mij op dezelfde voet als Summer Jam uit 2000 en een bord spinazie á la crême met kaassoufflé. Was ik tien jaar eerder geboren, dan had geen van die dingen zoveel van mijn voorkeur mogen genieten als de kosmos dat nu heeft doen gebeuren (hoewel ik dat betwijfel van de spinazie-met-kaassoufle, probeer het maar eens!)

In mijn jongste jaartjes had ik de achterbank van een rode driedeurs Peugeot 205 voor mezelf – met door mijn vader zelf geïnstalleerde gordel, want die waren achterin toen nog niet verplicht! Destijds door papa en mama nieuw gekocht als hun eerste gezamenlijke autootje, begint de 205 nu bijna 30 jaar later langzaamaan haar plekje te veroveren in de lijst met onvergetelijke klassiekers. Gasthuislaan met onze XB-01-HZ

In 2016 overhandigde goede vriend Arjan mij de sleutels van zijn witte vijfdeurs Peugeot 205. Hij ging voor onbepaalde tijd een spannend avontuur aan in de tropen van midden-Amerika, en had er daarom weinig meer aan.
We spraken af dat ik het wagentje zou voorzien van een nieuwe accu en apk en, zodra ik ermee was uitgespeeld, zou doorspelen aan een volgende liefhebber.
Tom en Lisa (ook vrienden) zochten die zomer een auto voor hun vakantie naar Kroatië. Dat mocht wel met de Peugeot, op voorwaarde dat zij het bedrag dat ik er nog voor hoopte te kunnen krijgen (een kratje bier + een Donald Duck Pocket) zouden storten mochten ze het arme ding onverhoopt moeten achterlaten op de Balkan. Uiteraard mocht de auto niet op pad voordat ik er gele koplampen in had gedraaid. Toch een voorwaarde op een Franse klassieker!

De dappere auto en hun berijders keerden zonder noemenswaardige hoeveelheid verloren onderdelen terug uit Kroatië en die nazomer ging de auto inderdaad naar een liefhebber, die er nog een mooi jaar in heeft rondgereden totdat een zijwaartse botsing het arme wagentje zoveel averij bezorgde dat ze niet meer te redden was. Zo gaan die dingen.