1 februari 2024

Thuis!

Door jelleputs

4 mei 2023

Ook de overstap in San Francisco verliep prima. De rij voor de grenscontrole duurde nog geen tien minuten, de koffer kwam netjes tevoorschijn op de band en de rij voor de security bij de andere terminal was ook zeer overzichtelijk. Twee weken stress voor niks dus, eigenlijk. Nouja.

Ik heb van tevoren geregeld dat ik een stoel aan het gangpad heb. Hoe graag ik ook aan het vliegtuigraampje geplakt zit, op een vlucht van 11 uur met naast je twee willekeurige vreemden is het toch fijner om gewoon op te kunnen staan zonder overleg. Ik hoopte stiekem dat de twee stoelen naast me vrij zouden blijven zodat ik een hele rij voor mezelf had, maar deze vlucht zit flink voller dan die op de heenweg. Naast me zit een Amerikaans stelletje van mijn leeftijd. Het meisje lijkt sprekend op Indira Varma, maar dan jonger. Ik besluit zo’n passagier te zijn die niet gewoon z’n bek houdt en knoop een gesprekje met ze aan. Dat maakt het voor hen ook makkelijker om me aan te spreken of wakker te schudden als ze naar het toilet willen. En… als ik dat niet had gedaan, had ik niet om het croissantje van mijn buurman gevraagd toen hij die overduidelijk niet wilde opeten. Volgens mij vond hij het alsnog raar. Het stelletje is weleens eerder in Nederland geweest, maar vragen me een hoop over wat ze zouden kunnen doen in Amsterdam en omgeving. Ik vind het leuk om ze dingen te vertellen over Haarlem. Ze lijken echter vooral geïnteresseerd in drank, getuige de grote hoeveelheid bier en wijn die ze tijdens de vlucht bestellen. Een stewardess vraagt uiteindelijk zelfs of ze niet beter even kunnen minderen. ‘Nah, we’re good’.

Helaas blijkt hun interesse in ons mooie landje niet zo groot als ik dacht, getuige het feit dat nep-Indira haar raampje stijf gesloten houdt bij de landing. Zonde, want van wat ik door het raampje van mijn achterburen kan zien hadden we een heel mooi zicht op de bollenvelden!

Op Schiphol heb ik een halfuur na de landing al mijn koffer in handen en moet zelfs even wachten op een ‘go’ van Andrea en mijn ouders omdat ze me graag willen hello-goodbye’en bij de bekende schuifdeur. Door deze soepele timing bedragen de parkeerkosten slechts een tweuro. Andrea laat me de rest van de dag niet meer los.

Jeffrey, bedankt voor een hele mooie reis! Dankzij jouw gastvrijheid (en natuurlijk die van Jessica), tips en aanraders hebben we alles gezien dat we konden zien in de tijd die we hadden. Ook zou ik nooit drie kilo zijn aangekomen zonder al je fastfood-aanraders, al blijf ik erbij dat niks de zoetzure bloemkool overtreft. Bas, bedankt voor de gezelligheid en het goede bijrijderschap. Je zal helaas tot scoutingkamp moeten wachten tot je weer mijn pyjamabroek door de kamer kan zien vliegen.