28 januari 2024

Kiwi la France

Door jelleputs

29 april 2023

Aangezien Jeffrey ons meeneemt naar een leuk marktje, zoals hij het beschrijft, heeft hij ons expliciet verboden om thuis al te ontbijten. De markt is in een park niet ver rijden. Het lijkt wel Koningsdag, zelfs de viool spelende kinderen en de poffertjeskraam ontbreken niet. We halen alledrie een flinke hotdog die vast ook nog zal dienen als lunch.

Naast Christchurch ligt een flink barbapapavormig schiereiland in de oceaan. Via wederom mooie bergpassen rijden we een goeie anderhalf uur naar het stadje Akaroa aan een gelijknamige baai. Jeffrey rijdt dit keer. Akaroa is gesticht door Britse en Franse walvisvaarders – uiteraard nadat ze eerst de lokale Maori tegen elkaar hebben opgezet en laten uitmoorden zodat ze zelf hun handen niet vies hoefden te maken. Stel je voor zeg. Vandaag de dag staat er nog een verrassend leuk stadje met veel Franse invloeden, zoals veel straatnamen. De historische pandjes zijn hier nog niet uit elkaar gebeefd evenmin als een mooie vuurtoren uit 1879.

Oorspronkelijk stond de vuurtoren een stuk dichter bij de monding van de baai, maar vanwege de onherbergzame plek waar geen vuurtorenwachter graag verbleef is deze in 1977 vervangen door een automatisch baken. De historische vuurtoren is in drie delen verplaatst naar de huidige locatie en dient voor de scheepvaart geen functie meer, al is hij nog volledig functioneel.

De lens van de vuurtoren draait rond door middel van een gewicht aan een touw dat langzaam omlaag zakt, precies zoals in een oude klok. Dit mechaniek was al draaiende te bewonderen, al stond de lamp uit.

Akaroa staat verder bekend om de dolfijnen en pinguïns in de baai, die we beide niet hebben gezien. Wel hebben we zowaar weer een stralende warme dag. Google zei 15°c. Het voelde ruim over de 20.

We eten in een mooi Chinees restaurant dat niet zoals in Nederland stereotiep Aziatisch is ingericht. Het is gewoon een mooi restaurant met een uitgebreide kaart met Chinese gerechten. Daarna stoppen we bij een gezellig biertentje alwaar Jeffrey ons onder de tafel scrabblet met het woord Jewish op 3x woordwaarde.

We gaan vroeg onder de wol, want morgenochtend rijden we in 3 uur naar Kaikōura voor onze walvistocht!