28 januari 2024

Milford Sound/Piopiotahi

Door jelleputs

26 april 2023

Aan de overkant van ons hostel eten we een lekker ontbijt in een hippe tent met veel hangplanten. We bellen zoals afgesproken met True South Flights om te vragen of de weersomstandigheden goed zijn voor de vlucht.

Goed nieuws! We worden om half 11 opgehaald. Het busje rijdt ons en enkele andere passagiers naar Queenstown Airport alwaar we in een kleine wachtruimte worden opgehaald door piloot Laura. Alle passagiers moeten op de weegschaal zodat er een indeling voor de juiste balans kan worden gemaakt. Via een deurtje in de omheining van het vliegveld lopen we naar het vliegtuig toe (Cessna 208B Grand Caravan). Het vliegtuig biedt plaats aan tien passagiers, waarvan er eentje naast de piloot moet zitten. Helaas ben ik niet dik genoeg. Helemaal achterin zitten de ielige Chinese moeder met klein kindje, en de zwaarste passagiers moeten voorin. Met trots mag ik meedelen dat Bas en ik precies in het midden zitten, boven de wielen.

De vlucht is betoverend. Via het gras taxiën we naar de startbaan en met een mooie bocht over de stad vliegen we langs de Remarkables (bergrug) en vliegen daarna bijna drie kwartier lang over ruige bergen met gletsjers. We vliegen er tussendoor, zodat de bergtoppen links en rechts boven je uitsteken. De foto’s doen het eigenlijk geen recht.

Milford Sound (Maori: Piopiotahi) is een verzameling fjorden omringd door prachtige bergen. Over het water naderen we het piepkleine vliegveldje. Laura brengt ons daarna naar de catamaran, die zij helaas dan weer niet bestuurt. Samen met tientallen Chinezen en een enkele Amerikaan gaan we aan boord en varen nog eens twee uur lang door de fjorden. Ik vind het moeilijk kiezen wat leuker was: de school dolfijnen die vlakbij onze boot omhoog komt, of de kleffe wrap van bijna €10 waar ik twintig minuten voor in de rij sta.

Als we weer aanmeren staat Laura ons al op te wachten. Ze is in de tussentijd nog een keer op en neer gevlogen naar Queenstown. Wat een baan! Ze vertelt dat we erg geluk hebben met het weer. Het regent in Milford Sound gemiddeld 186 dagen per jaar, en het is zelfs officiëel de natste plaats van Nieuw-Zeeland (op ons badkamertje na een douchebeurt van Bas na dan, natuurlijk).

De terugvlucht is even tof als de heenreis, en we krijgen zelfs weer een paar nieuwe dingen te zien aangezien we via een andere vallei terugvliegen. Het was echt een hele gave ervaring. In Queenstown bezoeken we nog wat leuke winkeltjes en bij een door Jeffrey aangeraden burgertent halen we avondeten dat we op het balkon van onze kamer opeten. Natuurlijk mag een leuk lokaal biertje niet ontbreken. Het wordt vroeg donker en het is een mooie heldere en frisse avond. Op 400 kilometer hoogte glijdt het ISS duidelijk zichtbaar voorbij. Toch is ons uitzicht mooier dan dat van de astronauten. We beginnen te snappen waarom Jeffrey in dit land is gaan wonen…!